Boka föreläsning

Vi har nått dithän att gamla lösningar inte längre fungerar. 

Varje tidevarv har sina lösningar. Nästa steg i samhällets evolution är inte desamma som de steg som fört oss hit. Skuldberget växer, prekariatet växer fram, utsläpp av växthusgaser och skövlingen av naturresurser sätter spår som aldrig förr.  

Birger skriver så här:

Vi som vill utmana rådande system och strukturer, 
vi som tror på en fredlig kulturrevolution, 
vi som känner att någonting grundläggande blivit fel trots att så mycket blivit bättre,
vi som tror på gemensam säkerhet, inbördes hjälp och uthålligt samhälle,
vi som tror på självtillit som en möjlighet att möta världen utan rädsla,
vi som tror mer på livslinje än på arbetslinje,
vi som tror mer på människor i samverkan än på staten och kapitalet,
vi som känner att ekonomismen håller på att ta strupgrepp på framtiden, 
vi som vill ändra spelreglerna så att frihetlighet och rättfärdighet kan gå hand i hand inom de ramar som naturen sätter. 

Vi som tror på en utveckling bortom tillväxt- och konsumtionssamhället. 
Vi som vill vara med och skapa opinion för en djupare debatt om vart vi är på väg - och vart vi skulle kunna vara på väg om vi bara vågade. 
Vi som tror på omställning.
Vi som tror på omstart. 
Vi som tror på omtanke.

Vi är fler än de flesta av oss tror... 
Egentligen.

Jag är en av alla oss. 

Boka föreläsning här.
Föreläsningen anpassas efter arrangörens önskemål: traditionell föreläsning med frågestund eller öppnare samtalsform. Bokad av högskolor, folkhögskolor, studieförbund, frukostsamtal, kulturföreningar, kommuner, bibliotek, företag, partier och andra organisationer.
Mikaela Holm
ProVoka
För mer information och bokningar:schlaug.provoka@gmail.com 
eller messa 076-7675006

17 kommentarer:

 1. Det här ska bli spännande att följa!
  Mona E Eriksson

  SvaraRadera
 2. Ska bli kul att följa! folkbildning på g...

  SvaraRadera
 3. Pedagogiskt!
  Kiss the teacher

  SvaraRadera
 4. Det här är lysande. Stödjer ditt folkupplysningsprojekt till 100 % och vill bara påpeka att intervjun med Christer Sanne inte dyker upp när man klickar på länken...

  SvaraRadera
 5. Sigbrit Bonsirven10 mars 2011 kl. 10:32

  Bra Birger,nu förstår jag bättre det här evinnerliga tillväxt-tjatet.Det är ju mer korkat än jag förstod innan.Jag har tidigare stöttat mig på Kennedys böcker om räntans dåliga inverkan på vår ekonomi.Den gynnar bara de redan rika, bl.annat.

  SvaraRadera
 6. Anso: Tack för påpekandet, man har flyttad den, men nu är det fixat.

  SvaraRadera
 7. Oerhört pedagogiskt, lysande, omöjligt att göra invändningar!
  HB

  SvaraRadera
 8. Något av det bästa jag läst i denna gren!

  SvaraRadera
 9. Tillväxtens profeter - i Sverige torde väl Johan Norberg vara den som bäst karakteriserar detta gäng - får det rätt svårt om man börjar bemöta dem med fakta om tillväxtens konsekvenser. Om den globala ekonomin fortsätter att växa som den gjort sedan mitten av 1990-talet kommer den att vara 80 gånger större än 1950. Om vi dessutom utgår från att vi omkring 1950 blir 9 miljarder människor (medeluppskattningen enligt FN:s prognoser)och de får samma rikedom som förväntas i OECD-länderna, skulle dagens ekonomi behöva 40-dubblas till sekelskiftet eller bli 200 gånger så stor som en var 1950. Den som tror detta är ekologiskt rimligt kan ju försöka övertyga sin omgivning! Vi måste därför inse att tillväxt enligt nuvarande syn inte är rimlig eller önskvärd, lämna BNP som mått på välfärd och utveckla mätetal som både tar hänsyn till vad vår planet och vad som skapar välfärd för oss människor

  SvaraRadera
 10. Hej Birger Schlaug, hittade din blogg och så hittade jag hit och blir väldigt glad över hur pedagogiskt du lägger upp det. Jag vet inte hur vi skall klara oss utan tillväxt men jag anar att vi inte kan fortsätta. Ser fram mot fortsättningen som jag hoppas följer. Tack.

  SvaraRadera
 11. Hörde ett inslag i radion idag om Wijkmans och Rockströms bok. Den verkar intressant utifrån den tillväxtfråga som här diskuteras. De angriper den utifrån klimatfrågan och miljöfrågan men jag tror att Schlaug gör rätt på den här sajten när han breddar och fördjupar tillväxtproblematiken.
  Max Holm

  SvaraRadera
 12. Lysande rakt igenom! /U

  SvaraRadera
 13. Friska framtidsvyer!
  Nu kan du plocka bort, ordet avdankad,tycker jag!
  För någon mer ute på nålspetsen finns inte i vårt land just nu.

  SvaraRadera
 14. Kanske händer det något, kanske kan debatten vridas, partierna tvingas att samtala om de stora frågorna! Heja!!!

  SvaraRadera
 15. I sådana banor har jag tänkt länge: man kan inte växa i sådan takt hela tiden. Och börsen som är en dålig instrument? Vad är den bra till? Bara till spekulation och utdelning till aktieinnehavarna!

  Bravo Birger!

  MVH;
  Dan

  SvaraRadera
 16. Förslag till nytt viktigt ämne att föreläsa om nu: Stoppa utbyggnaden av 5G. Vi behöver inte mer strålning och inga hälsotester har gjorts som visar att den är ofarlig. Varför skriver inte media om 5G och alla satelliter som kommer att bestråla oss, djur och natur 24/7 365 dygn/år?

  SvaraRadera
 17. Birger ! Äntligen en själsfrände som ser klart o talar om idiotin som pågår- alltså slakten på oss alla på Modet Jord
  Varför är alla synskadade -glott i mobilen o blitt närsynta ?
  Inte ser , än mindre tänker själva. Önskar att riksdagen måste tvångsläsa boken -kanske några skulle få NÅN insikt . Hoppet litet -money talks. Vad ska vi göra ?

  SvaraRadera